niedziela, 18 czerwca 2017

Pyszne i szybkie ciasteczka marchewkowe

Po dość długiej ciszy spowodowanej głównie moją pracą i tym że doba jest dla mnie zdecydowanie za krótka dziś powracam do Was z szybkim i bardzo prostym przepisem na pyszne ciasteczka marchewkowe. Ciasteczka są bez jajek i cukru a zamiast zwykłego masła można użyć np takiego bez laktozy. Fajne rozwiązanie dla alergików :)

To co do dzieła !!

Składniki:
4 średnie marchewki
600g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki masła
1 słoik powidła śliwkowego
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy na stolnice i dodajemy masło. Siekamy nożem do momentu aż uzyskamy "kruszonkę". Dodajemy marchewkę i zagniatamy ciasto. 
Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie dość cienko - prawie jak na pierogi. Wykrawamy kwadraty. Nakładamy po łyżeczce powidła i zwijamy w rulonik lub składamy rogi do środka na kształt koperty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO !! 

A tu wypiek spod ręki Kariny - odkąd mamy książkę kucharską ze specjalną dedykacją od Ewy Wachowicz moja córka jakoś tak bardziej lgnie w kierunku kuchni ;)








1 komentarz: