sobota, 6 lutego 2016

"Kulinarne prezenty" by Karinka i Hubert - "Likier czekoladowy" i "Bulion drobiowy"

      Pora na kolejną porcję naszych kulinarnych prezentów.
Tym razem mamy dla Was przepis na przepyszny Likier Czekoladowy oraz zdrową alternatywę dla chemicznych kostek rosołowych czyli własnej roboty "Bulion drobiowy".
Oba te przepisy są stricte pod urządzenie Thermomix. 

LIKIER CZEKOLADOWY

Składniki:
- 500 gramów mleka pełnotłustego (3,2%)
- 400 gramów cukru
- 100 gramów kakao bez cukru
- 100 gramów alkoholu 95% 
 
Wykonanie:
Do naczynia wlać mleko, cukier i kakao. Gotować 15 min / 90 st. C / obr 4. 
Wystudzić w naczyniu. Dodać alkohol - wymieszać  20 sek / obr 4. i GOTOWE :)
Wystarczy przelać do fajnych butelek i prezent gotowy. 
 





BULION DROBIOWY
 
Składniki:
- 300 g nóżek kurczaka, bez skóry, , bez kości, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki (z ok. 
- 500 g nóżek kurczaka - gotowe można zakupić w Lidlu :)
- 200 g warzyw, mieszanych, , białych (selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
- 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych, , (szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście - dałam samą pietruszkę i też jest ok :)
- 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 100 g białego wina
- 1 liść laurowy, suszony
- 1goździk
- 5 nasion kolendry 
 
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy, goździk i nasiona kolendry, gotować 25 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Gotowy bulion przechowywać w lodówce - zużyć w ciągu 3 miesięcy.  


SMACZNEGO !! :*
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz