sobota, 30 stycznia 2016

"Kulinarne prezenty" by Karinka i Hubert - Chlebek wejski i ciasteczka owsiane.


            Były już babeczki a dziś mamy dla Was kolejne dwa przepisy z naszego prezentowego koszyka.

              Co powiecie na obłędny chlebek wiejski na początek? Ciasto przygotował za nas Thermomix ale spokojnie możecie je zagnieść  ręcznie. To zaczynamy !!




CHLEBEK WIEJSKI

Skladniki:
350g wody
25g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600g mąki
1,5 łyżeczki soli

Wykonanie (Thermomix)
Do naczynia miksującego  wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy 2 min/37 st.C/obr.1 
Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 3 min/interwał.
Wyjmujemy ciasto, zwilżamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.35min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem (w moim przypadku szklane naczynie żaroodporne) do 250st.C.- termoobieg.
Następnie zagniatamy ciasto, formujemy chlebek i wkładamy gorącego naczynia nasz chleb, przykrywamy (jeśli nie macie pokrywy do naczynia spokojnie można użyć folii aluminiowej) pieczemy przez 30 min w temp. 200st.C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok.20-30 min.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce, żeby się nie spocił.

Wykonanie (ręczne)
Do miseczki wlewamy lekko ciepła wodę, dodajemy drożdże i cukier i mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 10 minut. 
Po tym czasie dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zwilżamy i zostawiamy pod przykryciem na ok  35 minut by ciasto wyrosło.  
Dalej postępujemy jak przy wykonaniu z Thermomixem

Chleb po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę i przy krojenia może robić bałagan ;)
Na drugi dzień jest równie smyczy a nawet może i lepszy :D 

Smacznego !! :*  


A jak my już uruchomiony i nagrzany piekarnik to czas  na ciasteczka :D Tym razem owsiane bardzo czekoladowe i na dodatek z bakaliami :)

CIASTECZKA OWSIANE 
Składniki:
100g masła
100g płatków owsianych 
100g cukru 
120g mąki
1 łyżeczką proszku do pieczenia
1 jajko
120g bakali  (rodzynki, orzechy itd)
100g  czekolady gorzkiej 

Wykonanie:
Masło roztopić i lekko ostudzić. Dodać cukier, płatki owsiane, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia się składników.
Dodać pokrojoną czekoladę i bakalie. Wymieszać. Z ciasta formować kulki. Ułożyć na blasze i lekko docisnąć. Zostawić odstępy gdyż ciasteczka podczas pieczenia lekko się "rozpłyną".
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (termoobieg) ok 15-20 minut.
Po upieczeniu zostawić do wystudzenia na blaszce.



SMACZNEGO !! :*




 W kolejnych wpisach przepisy na bulion drobiowy i pyszny likier czekoladowy.


1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis do Thermomix'a :) dziwi mnie że czasami spotykam ludzi którzy nawet nie wiedzą co to Thermomix

    OdpowiedzUsuń