wtorek, 31 marca 2015

30.03.2015r Nr 9 - "Szybkie burrito"

30.03.2015r
Przepis nr 9


SZYBKIE BURRITO

(Okrasa, str. 35)
4 porcje
czas: 45 minut

Co kupić:
- 1kg mięsa mielonego z łopatki
- 7 ząbków czosnku
- 800g pomidorów pelati
- 6 łyżeczek ajwaru pikantnego
- 400g czerwonej fasoli z puszki
- 200g białej cebuli lub dymki
- 2 pęczki świeżej kolendry
- 8 płatów tortilli pszennej
- 5-6 łyżek kwaśniej śmietany 18%
- 2 dojrzałe pomidory kiściowe
- 150ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2g pieprzu cayenne
- sól świeżo mielona
- pieprz biały mielony
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 limonki
- 3 łyżeczki cukru

Sos ze świeżych pomidorów:
2 pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą, małą łyżeczką musztardy Dijon, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry. Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.

Sos śmietanowy:
Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Farsz do burrito:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (20-30ml), wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy mięso do miski. Kolejne 2
ząbki czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulką dymką na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek (20-30ml). Doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku). Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami pelati wraz z sokiem. Dolewamy trochę wody, dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszkę soli i 3 łyżeczki cukru oraz sok z 1 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty). Do sosu dodajemy usmażone mięso, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry i drobno posiekane
2 ząbki czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 6 łyżeczek pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy pozostałe 1/2 pęczka kolendry i sok z 1/2 limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na tortille wykładamy farsz, zawijamy. Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowy.

MOJA OPINIA:
Pierwsze co bym zmieniła to tytuł - na pewno nie jest to szybkie danie :) Trochę czasu trzeba przy nim spędzić a potem jest jeszcze mnóstwo naczyń do mycia. Odnośnie samej potrawy to zdecydowanie są to meksykańskie smaki. Z uwagi na to że nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowanie zrezygnowała z sosu pomidorowego i zaserwowałam sam śmietanowy + wczorajszy sos maślano-ziołowy (pyszny !!).
Do farszu nie dodawałam prawie wogóle pikantnych przypraw - z uwagi na dzieci które kochają toritllę i zapewne byłyby załamane gdy danie okazało się pikantne. Mężuś stwierdził że jednak przydałoby się ciut pikanterii. Ogólnie danie na tak :)

MOJE SUGESTIE:
Pierwsze i najważniejsze - nie podgrzewajcie tortilli na patelni bo zrobi się sucha i nie da się jej zwinąć bo zwyczajnie będzie się łamać. Lepiej zastosować mikrofalówkę (ok.40s wystarczy). Tortilla jest ciepła i miękka jak naleśnik. Ja miałam 6 płatów tortilli i farsz z połowy porcji - wystarczyło w sam raz. Myślę że z 1kg na 8 zwijasów to trochę za dużo. Zamiast śmietany użyłam jogurt (wiecie tak mniej kalorycznie). Aha i limonkę zastąpiłam cytryną :) Ajwaru też nie dodawałam bo zwyczajnie nie udało mi się go kupić (dla nie wtajemniczonych jest to taka lekko pikantna pasta warzywna z papryki, bakłażanów lub kabaczków z dodatkiem czosnku, pomidorów, octu, soli, pieprzu i chili).

MOJA OCENA:
Mocna 7. Myślę że jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis - i następnym razem zrobię wersję pikantną.

PRZELICZNIK WW: 
Sama tortilla (placek) to 2,2WW. Farsz w zależności ile go damy ma WW i WBT.

1 komentarz: