niedziela, 29 marca 2015

29.03.2015r. Nr 8 - "Schab na chlebie zapiekany pod beszamelam"

29.03.2015r
Przepis nr 8

SCHAB NA CHLEBIE ZAPIEKANY POD BESZAMELEM

(Pascal, str.52)
4 porcje
czas: 40 minut

Co kupić:
- 8 kawałków schabu wieprzowego w plastrach
- 8 kromek chleba
- 100g sera ementalera
- 600ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 130g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- pieprz i sól świeżo mielona
- szczypta gałki muszkatałowej
- skórka z 1 cytryny

Do sałatki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1/2 cytryny
- kilka liści sałaty masłowej
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 mały ogórek
- 1 mała zielona papryka
- 4 rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 garść liści mięty
- pieprz i sól świeżo mielone

Zanim zaczniemy:
Przygotowujemy 2 naczynia żaroodporne i toster. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie:
8 kromek chleba opiekamy w tosterze.

Sos beszamelowy:
60g masła, rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki. Cały czas mieszamy. Dodajemy mleko i mieszamy energicznie trzepaczką, podgotowując. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Zestawiamy z ognia.

Schab:
Plastry schabu pozbawiamy błonek, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową smarujemy lekko tłuszczem i smażymy z obu stron plastry schabu. Po chwili kładziemy je na talerz. Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie układamy schab i polewamy go sosem beszamelowy, tak by go zakryć. Posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. (aż ser się zarumieni).






Sałatka:
Do soku z 1/2 cytryny dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek. Do czystej miski wrzucamy pokrojone rzodkiewki, ogórek bez pestek, zieloną paprykę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w ósemki i porwaną na kawałki sałatę masłową. Dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę. Mieszamy.

Sos maślano-ziołowy:
Na patelnię ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy do niej 70g masła, podgrzewamy. Bazylię i pietruszkę siekamy i dodajemy do masła. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Ściągamy z ognia.

Jak podawać:
Sałatkę przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. Kawałki chleba ze schabem kładziemy na talerz i polewamy sosem maślano-ziołowym.












MOJA OCENA:
No to jest typowo niedzielny obiad. Przyznam się szczerze że trochę obawiałam że tego że schab będzie za twardy bo 20minut to zdecydowanie za krótko na wieprzowinę ale miło się zaskoczyłam bo mięsko było w sam raz (co prawda było w piekarniku 25 minut ;) Fajne połączenie chleba, beszamelu, mięsa i sera. Do tego na przełamanie kolorowa sałatka. Sos maślano-ziołowy to po prostu bajka - będę korzystała z tego pomysłu często.

MOJE SUGESTIE:
Zacznę od tego że przygotowałam jakby 2/3 porcji (nie 8 a 5 plastrów schabu) i było w sam raz. Beszamel zrobiłam z 400ml mleka i dodałam 2 łyżki mąki a i tak był bardzo rzadki także wydaje mi się że 2 łyżki na 600ml to zdecydowanie za mało. Schab podsmażałam na zwykłej patelni bo grillowej nie posiadam i było ok :) (także jak takowej patelni nie posiadajcie nie przejmujcie się - zwykła tefalówka też może być).
Do do sałatki - dałabym jednak czerwoną paprykę - dla mnie zielona jest taka gorzka i bez smaku. Jeśli ktoś nie lubi jeść samych warzyw polanych winegretem to polecam zrobić sos jogurtowy i też będzie super.

MOJA OCENA (1-10):
Dziś ode mnie 8 ! W sumie to nawet bym dała 9 ale ta papryka zielona i jej gorzki smak obniżają ocenę ;) Następnym razem dodam czerwoną albo w ogóle zrezygnuje z papryki.

2 komentarze:

  1. Wow wyglada i brzmi pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jest :D potwierdzam :D :D (choć niestety bomba kaloryczna straszna :P)

    OdpowiedzUsuń