sobota, 28 marca 2015

28.03.2015r Nr 7 - "Keftedes, czyli pulpeciki po grecku"

28.03.2015r
Przepis nr 7

KEFTEDES, CZYLI PULPECIKI PO GRECKU

(Pascal, str.55)
4 porcje
czas: 30 minut

Co kupić:
- 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 szalotki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200g pomidorów pelati
- 15g koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 kromki chleba
- 60g sera sałatkowego typu greckiego
- 3 łyżki stołowe brandy
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szklanki wody
- sól świeżo mielona
- pieprz świeżo mielony

Zanim zaczniemy:
Przygotowujemy mikser.

Sos:
Cebulę kroimy na ćwiartki, szalotkę na mniejsze części, siekamy natkę pietruszki. Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i miksujemy. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy 1/2 zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy pomidory pelati. Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15g koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę brandy, mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając aby sos się nie przypalił. Cały czas mieszając, dodajemy 1/2 szklanki wody, gotujemy, aż sos zgęstnieje i odstawiamy.

Pulpeciki:
Oliwki kroimy w talarki, ser sałatkowy typu greckiego kroimy w kostkę. Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo - pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 3 łyżki brandy. Dodajemy mielone mięso, cynamon, świeżo zmieloną sól i pieprz oraz żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.

                                             Jak podawać:
Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.



















MOJA OCENA:
I co ja mam tu napisać. Danie niestety nie wygląda tak jak na załączonym w książce obrazku. Pulpeciki z uwagi na zawartość sera szybko przypiekają się na zewnątrz a w środku są jeszcze lekko surowe. Jeśli chodzi o sos to dałabym więcej pomidorów lub wody bo po odparowaniu jest go zdecydowanie za mało w stosunku do ilości pulpecików. Dodanie cynamonu daje fajny śródziemnomorski smak.
Zaserwowałam danie z ryżem i nie do końca było to udane połączenie.

MOJE SUGESTIE:
Tak jak pisałam wyżej sosu musi być więcej. Z 500g mięsa wychodzi 12 dużych pulpetów. Dla nas za dużo - zostało 4szt na jutro ;) Nie bójcie się dodać aż tak dużo cynamonu - mnie też to przerażało ale smak jest super :) Proponuje danie podawać z bagietką lub innym rodzajem chleba a do tego zaserwować jakąś fajną lekką surówkę lub sałatkę.

MOJA OCENA (1-10):
Daję 4 (z uwagi na wykonanie dałabym mniej ale smak pulpecików podnosi ocenę) :)

1 komentarz:

  1. I tak pysznie wyglada :) Zjadlabym teraz wlasnie! :)

    OdpowiedzUsuń