sobota, 28 marca 2015

27.03.2015r Nr 6 - "Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą"

27.03.2015r
Przepis nr 6

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

(Pascal, str.82)
4 porcje
czas: 40 minut

Co kupić:
- 300g suchego makaronu kokardki
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 opakowanie boczku parzonego
- 175g małych pomidorów
- 200g śmietanki 30%
- 125g sera mozzarella
- 40g sera grana padano
- 1 brokuł
- pieprz i sól świeżo mielona

Zanim zaczniemy:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie:
Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Boczek kroimy w paski. Makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Na patelnię bez tłuszczu wrzucamy boczek, smażymy, mieszamy. Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane różyczki brokułu. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone różyczki brokułu. Mozzarellę kroimy w kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy ser grana padano. Wkładamy do piekarnika - najpierw pieczemy 10 minut 180 stopni C (termoobieg) a następnie 5-10 minut w 200 stopni C (funkcja grilla). Wyciągamy zapiekankę z pieca.




















MOJA OPINIA:
Bardzo szybkie i bardzo smaczne danie. Mimo że wszystko trzeba osobno ugotować a co za tym idzie mamy potem trochę więcej zmywania to i tak warto. Osobiście nie przepadam za zapiekankami zwłaszcza makaronowymi ale ta przypadła mi do gustu. Z racji że nie miałam akurat w lodówce sera Grana Padano użyłam sera Kolumba (ser dojrzewający 6 miesięcy) i to też było dobre połączenie. Podsmażyłam też zalegającą wędzoną piersią z kaczki - dodała potrawie fajnego smaku.

MOJA SUGESTIA:
W zasadzie to nie ma się tu do czego przyczepić. Oczywiście zamiast boczku można użyć inną wędlinę a zamiast pomidorów małych lub koktajlowych zwykłe pomidory pokroić w małe kawałki. 
Jeśli ktoś preferuje wersje light zamiast śmietanki 30% proponuje śmietanę zwykłą a najlepiej jogurt naturalny :)

MOJA OCENA (1-10):
W kategorii zapiekanek daję 9 :) W kategorii potraw tak ogólnie 7.

PRZELICZNIKI WW:
W porcji 200g jest 2,7WW i 0,8WBT (pamiętajcie by danie było dobrze wymieszane bo najwięcej węglowodanów jest w makaronie)

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam wszystkie zapiekanki ,a makarony to juz w ogole.Lubie nowosci :)

    OdpowiedzUsuń