czwartek, 26 marca 2015

26.03.2015r Nr 5 - "Udka kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami"

26.03.2015r
Przepis nr 5

UDKA KURCZAKA Z CYTRYNĄ, MIODEM I ZAPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI

(Pascal, str.89)
4 porcje
czas: 65 minut

Co kupić:
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna (zest i sok)
- 50g masła
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 3 szczypty rozmarynu suszonego
- 750g ziemniaków
- 8 udek kurczaka
- sól świeżo mielona
- pieprz świeżo mielony
- 1 sałata masłowa
- 2 szalotki
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 szczypty suszonego oregano
- 4cm imbiru
- 4 pomidorki koktajlowe


Zanim zaczniemy:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy blachę i papier do pieczenia.

Ziemniaki:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 pozbawione szczypiorku, posiekane ząbki czosnku, 2 szczypty suszonego rozmarynu, 25g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Kurczak:
Udka kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Imbir obieramy i ścieramy, dodajemy do kurczaka razem z 2 pozbawionymi szczypiorku, posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy zest i sok z 1 cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy. Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę wrzucamy 25g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron (smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy 3-4minuty.

Winegret:
Szalotkę pokrojoną w kostkę, musztardę Dijon, biały ocet winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz mieszamy razem w celu połączenia składników. Na sałatę wykładamy 3/4 winegretu, pozostałą 1/4 dodajemy do pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych. Mieszamy.












Jak podawać:
Na talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory. Obok sałaty kładziemy ziemniaczki i kurczaka.


















MOJA OPINIA:
Dobry tradycyjny obiad. Smaki proste i takie zwyczajne ;) Kurczak zdecydowanie za krótko się marynuje by czuć było w nim miód czy cytrynę. Ziemniaczki smaczne i myślę że nie raz zagoszczą w moim domu. Winegret do sałaty pycha - nie za kwaśny, nie za ostry.

MOJE SUGESTIE:
Po pierwsze kurczaka zamarynować najlepiej z samego rana a nawet na noc zostawić w lodówce. Na pewno 10-15 minut nie wystarczy by wyczuć przyprawy. Ziemniaczkom w piekarniku wystarczy 25, maksymalnie 30 minut. Aha i najważniejsze - kurczaka trzeba zdecydowanie dusić dłużej niż 12-15 minut bo po tym czasie jest nadal surowy. Zamiast pomidorków koktajlowych dałam rzymskie i też wyszło pysznie :)

MOJA OCENA (1-10):
Dziś daje dobrą 5 - bo tak jak pisałam wcześniej obiad taki zwykły wyszedł ;)

1 komentarz:

  1. Alez te udka smakowicie wygladaja.Kurde akurat jestem glodna i musze zajrzec do lodowki :)

    OdpowiedzUsuń