czwartek, 26 marca 2015

25.03.2015r Nr 4 - "Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką"

25.03.2015r
Przepis nr4

ZUPA GULASZOWA Z KMINKIEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ

(Okrasa, str.14)
4 porcje
czas: 45 minut

Co kupić:
- 1kg gulaszu wołowego lub wieprzowego
- 10g kminku
- 3 średnie cebule
- 300g ziemniaków
- 2 duże ząbki czosnku
- 50g mąki pszennej typu 650
- 20g masła
- 3 czerwone papryki
- 5g ostrej papryki mielonej
- 20g świeżego imbiru
- 3 liście laurowe
- 1 cytryna
- 5g słodkiej papryki mielonej
- olej słonecznikowy
- sól świeżo mielona
- pieprz biały mielony


Zanim zaczniemy:
Przygotowujemy blaszkę i papier pergaminowy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Przygotowanie:
3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut., aż zacznie pękać na nich skórka. Następnie papryki wyjmujemy z piekarnika, owijamy w folię aluminiową, odstawiamy. Kminek rozcieramy w moździerzu. Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy sól, kminek, biały pieprz i niewielka ilość mąki. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przekładamy je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni) i jeszcze chwile podsmażamy na małym ogniu. Cebule kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelnię na której wcześniej smażyliśmy mięso wlewamy trochę oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek , smażymy. Całość mieszamy. Na patelnię ścieramy wcześniej sparzoną skórkę z cytryny (do smaku), mieszamy. Ponownie wlewamy trochę oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodkiej papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy. Imbir kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię razem z 3 listkami laurowymi. Przekładamy mięso z garnka na patelnię, mieszamy razem z cebulą, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby przykryła mięso a garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kiedy mięso będzie miękkie, do garnka wkładamy ziemniaki i pokrojoną paprykę. ziemniaki gotujemy do miękkości. Na patelni robimy zasmażkę - do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę - smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy. Zasmażkę dodajemy małymi partiami do gulaszu i mieszamy.
















                                                                                                                              Jak podawać:
Podajemy na gorąco.


MOJA OPINIA:
Kolejne danie z cyklu tych wyrazistych. Mimo znacznej redukcji "ostrych przypraw" danie raczej nie nadawało się do zjedzenia przez dzieci. Natomiast jeśli chodzi o mnie jestem na tak. Lubie pikantne potrawy więc potrawa zdecydowanie w moim typie. Jeden minus to czas określony w przepisie - raczej nie da się do miękkości przygotować mięska w 45 minut (czas wydłużył się o dobre 30 minut).
Aha i starta skórka z cytryny dodane przed podaniem robi robotę :D Dodaje fajnego kwaskowatego i orzeźwiającego smaku.

MOJA SUGESTIA:
Jeśli nie chcecie zionąć ogniem proponuje okroić dodanie pikantnej papryki w proszku o połowę. Ja danie przygotowywałam z 0,5kg mięsa (czyli z połowy) i dobrze bo jedliśmy tylko we dwoje - choć i tak jeszcze jedna porcja została na kolacje :) Także z 1kg gulaszowego wychodzi sporo. Aha i zróbcie zasmażkę z mniejszej ilości mąki - bo inaczej trzeba będzie dolewać wodę (wyjdzie Wam jak to mówi moja córka "paprułka") ;)

MOJA OCENA (1-10):
6 - myślę że na gulasz to dobra ocena.

1 komentarz:

  1. Ja lubie pikantne potrawy ale od dziecka nie lubie kminku :/ Jak on ma sie w tym daniu bo jestem ciekawa?

    OdpowiedzUsuń