poniedziałek, 6 października 2014

Kulinarne zmagania vol.1 - SZARLOTKA

Jak zapewne zdążyliście zauważyć bardzo lubimy przebywać w kuchni i przygotowywać różnego rodzaju pyszności :)
Dlatego właśnie postanowiliśmy że na blogu powstanie seria wpisów z przepisami pt. - "KULINARNE ZMAGANIA".
Będą tu przepisy przez nas wypróbowane - czasem zmodyfikowane, czasem wymyślane na biegu. Wszystko krok po kroku jak należy zrobić. My ostatnio większość rzeczy wykonujemy w naszym nowym nabytku jakim jest Thermomix (to takie super wypasiony robot kuchenny który kocham:). Oczywiście spokojnie wszystkie dania będzie można także przyrządzić normalnie posiadając podstawowe przybory kuchenne :)

Na pierwszy ogień idzie nasze ostatnio mega często pieczone ciasto (a to z uwagi na to iż dziadkowie Kariny a moi teściowie posiadają sad z jabłkami) - mowa oczywiście o szarlotce :)

To co zaczynamy :)

"SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE"

Składniki:

Ciasto:
-250g margaryny
-450g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150g cukru
-2 jajka

Nadzienie:
-1-1,5kg jabłek
-2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka cynamonu

 
Z podanych składników zagniatamy ciasto. My to robimy w robocie. Następnie zawijamy w folie i chowamy do lodówki na ok 30 minut.




W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce i łączymy z cukrem i cynamonem lub tak jak u nas wkładamy do robota i samo się ściera (w całe 5 sekund).


Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy tak mniej więcej na pół. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą (dzięki temu nawet gdy jabłka puszczą dużo soku nie spowoduje to zrobienie się zakalca).
Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta w którym także robimy dziurki widelcem.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok 45-50minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem a następnie zajadamy :D


SMACZNEGO !!! :)


Mam nadzieje że pomysł z przepisami będzie się Wam podobał :) - jutro coś bardziej obiadowego - pyszna zapiekanka :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz